Voedingsforum Cookies

Cookies

Een cookiewall? Irritant he? Helaas ontkomen we er ook op Voedingsforum niet aan. We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. We doen dat middels deze cookiewall omdat dit voor ons de enige werkbare oplossing is.

Ja, ik accepteer cookies:

Op Voedingsforum gebruiken we:

Meer en uitgebreide informatie over het privacy- & cookiebeleid van Voedingsforum

    Het forum over voeding, dieten en gezondheid
Het forum over voeding, dieten en gezondheid
Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoek | Help
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
 
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?
** LET OP: lees dit ** | *** Gratis Voedingswaardetabel App Voor iPhone of Android ***
 

 Alle forums
 Culinair
 Recepten & Gerechten
 Favoriete gerechten zonder al te veel calorieŽn
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
Auteur  Onderwerp Volgend onderwerp  

Laeta
Senior



Netherlands
Berichten 476

Berichten - 03 maart 2011 :  22:51:23  Laeta's profiel weergeven
Over de tijd heb ik recepten verzameld, bedacht en gekookt. Hier een paar van mijn favorieten

Cheera toran: spinazie met chilipeper
Bijgerecht, 2 personen, indiaas

IngrediŽnten
250 gram verse spinazie
1 el arachide-/plantaardige olie
0.5 tl bruin of zwart mosterdzaad
1 middelgrote gedroogde rode chilipeper
3-4 kerrieblaadjes
1 kleine ui, grof gehakt
0.25 tl zout
1 teen knoflook, grof gehakt
1 groene chilipeper, grof gehakt
1 el gedroogde en geraspte kokos

Bereiden
Was de spinazie. Verhit de olie en voeg het mosterdzaad toe. Doe, zodra het zaad gaat knisperen, de rode chilipeper en de kerrieblaadjes erbij, en vervolgens de helft van de ui met het zout en de spinazie. Bak het geheel 3 minuten al om scheppend tot de spinazie is geslonken. Wrijf in een vijzel(of gebruik keukenmachine) de knoflook, groene chilipeper, kokos en rest ui tot een grove pasta. Roer deze door de spinazie. Bak het geheel 3 minuten op laag vuur
______________________________________________________
Geroosterde groenten met twee soorten erwten
4 personen, hoofdgerecht

IngrediŽnten
4 el olijfolie
4 el balsamico-azijn
zout, versgemalen peper
2 rode paprika's, in repen
6 roma-tomaten, ontveld, zaad verwijderd, in vieren
4 lente-ui, in stukjes van Ī 2 cm
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
200 g doperwten (diepvries)
8 takjes tijm
1 blik kikkererwten (ŗ 400 g), uitgelekt
4 plakken geitenkaasvan elk 50 gram

Bereiden
Verwarm de oven voor op 225įC. Klop de olie, azijn, zout en peper door elkaar en schep dit door de paprika, tomaat, lente-ui en knoflook in de braadslee. Rooster de groenten 10-15 min. in het midden van de oven. Kook intussen de erwtjes in Ī 5 min. in ruim kokend water en zout beetgaar en giet ze af. Ris de blaadjes van de helft van de takjes tijm af.
Neem de braadslee uit de oven. Schep de kikkererwten, doperwten en tijm door de geroosterde groenten. Verdeel de geitenkaas erover en bestrooi alles royaal met peper. Bak alles nog Ī 10 min. in de oven, zet de laatste 5 min. ook de grill aan, zodat de geitenkaas mooi gratineert. Garneer met de rest van de tijm en serveer direct. Lekker met foccacia.

___________________________________________________________

Onigiri(japanse rijstballetjes)
Bijgerecht, hapje

IngrediŽnten
1 kopje Japanse rijst(sushirijst of kort korrelige rijst)
vulling naar keuze(bijvoorbeeld zalm)
zout
eventueel nori (gedroogd zeewier)
eventueel geroosterde sesamzaadjes
eventueel sausje(sojasaus/wasabi)

Bereiden
Onigiri zijn japanse rijstballetjes(al zijn ze nooit rond) die veel tijdens lunches worden gegeten(en in hun lunchbox wordt meegenomen). Je hebt eindeloos veel variaties qua vulling en je kan ze ook nog bakken. Het is heel makkelijk te maken en ik vind het onwijs lekker. hier zie je het resultaat van mijn eerste poging: http://i29.photobucket.com/albums/c253/foto-tralalala/DSCF0051.jpg

Kook de rijst volgens de verpakking. In Japan wordt vaak een rijstkoker gebruikt, maar gewoon de instructies volgens op het pak werkt ook. Laat de rijst ongeveer 5 minuten afkoelen, tot je de rijst veilig in je handen kan houden maar het nog wel warm is.
Maak je handen vochtig en doe een klein beetje zout op je handen. Leg een schep rijst(wat makkelijk in je handpalm past, bedenk wel dat het ingedrukt wordt) in je hand en maak er een deukje in. Doe daar de vulling in en dek het geheel af met een laagje rijst. Druk de rijst aan en rol het tot een bal in je handen tot alle rijst stevig aan elkaar zit(maar ook weer niet te stevig). Druk de bal tot een ovaal en maak er dan eventueel een driehoek van(dit gaat makkelijk door met je duimen en wijsvingers een driehoek te vormen rond de onigiri.
Rol de onigiri eventueel nog door de sesampitjes en rol er een streep nori omheen. Dip het in de sausjes en klaar. De onigiri's worden koud geserveerd.

Variatie yaki onigiri(gebakken onigiri): Maak de rijst zoals boven aangegeven. Wrijf je handen in met soyasaus. Maar een bal en druk deze plat tot een schijf. Herhaal dit met de andere rijst. Verwarm olie(ongeveer 1-2 el) in de pan en bak de onigiri kort(10-20 seconde) en keer de onigiri. Doe een beetje soyasaus met een kwast op de onigiri. Keer en bestrijk ook deze kant met soyasaus. Keer voor de laatste keer en haal de onigiri uit de pan. Dit gaat allemaal heel snel en zorg dat de onigiri niet aanbrand.
Variatie twee: Kluts een ei met 2 tl suiker en een beetje zout. Doe dit in een pan en roer snel zodat je kleine korreltjes krijgt. Meng de ei met de rijst(1 ei is genoeg voor 3-4 onigiri). Maak hier onigiri van zoals boven aangegeven(alleen dan zonder vulling).

___________________________________________________

Pasta al tonno uit de oven
hoofdgerecht, 4 personen

IngrediŽnten
250 gram penne
1 stronk broccoli(groot)
2 blikjes tonijn(uitgelekt)
30 gram bloem
400 ml halfvolle melk
2 eieren(geklopt)
50 gram geraspte 20+ kaas
40 gram tortillachips
zout en peper
olie om in te vetten

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de pasta beetgaar zoals aangegeven op de verpakking. Kook de roosjes van de broccoli ca. 5 minuten(volgens recept, ik deed iets langer) in ruim kokend water met zout beetgaar. Verdeel de tonijn in kleine stukjes. Vet een ovenschaal in met een beetje olie. Giet de pasta af en meng met de broccoli en de tonijn. Doe het mengsel in de ovenschaal. Doe 30 gram bloem in een pan en klop de melk erdoor tot er geen klontjes meer inzitten. Breng het geheel langzaam aan de kook, voeg de eieren erbij, roer alles door en breng op smaak met zout en peper en de kaas. Haal d epan van het vuur en roer tot de kaas is opgelost. Verkruimel de tortillachips niet al te fijn over de schotel en schenk daarna de saus erover. Zet de schaal in de oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
______________________________________________________

Perzische kip met rijst

IngrediŽnten
4 el extra vergine olijfolie
1 middelgrote ui
100 gram cashewnoten
4 kippendijen(zonder vel, bot en in blokjes)
2 tl komijnzaad, licht geplet
2 teentjes knoflook, gesnipperd
zout en versgemalen zwarte peper
75 gram cranberry's
6 kardemomzaden
1 kaneelstokje
250 gram zilvervliesrijst of witte basmatirijst
2 tl pimentpoeder(allspice)
1 flinke pluk saffraandraadjes,geweekt in 2 el water of bouillon
0.5 liter kippenbouillon of water
2 el fijngehakte verse koriander

Bereiden
Verhit de olijfolie in een grote braadpan, voeg de ui en de cashewnoten toe en bak alles tot de ui glazig is en de smaak van de noten door de olie is opgenomen. Draai het vuur wat hoger, voeg de blokjes kip en de komijnzaden toe en bak alles, onder regelmatig omscheppen, 5 minuten tot de kip rondom lichtbruin gekleurd is. Voeg dan pas de knoflook toe(tegen verbranden) en bestrooi geheel met zout en peper. Bak alles nog 1 minuut.
Voeg de cranberry's, de kardemom, het kaneelstokje, de rijst, het pimentpoeder en de saffraan toe en schep alles kort door elkaar. Voeg de kippenbouillon toe, roer alles nog een keer om en zet de deksel op de pan. Laat op laag vuur 10-15 minuten koken tot de rijst gaar is en het vocht is opgenomen.
Bestrooi voor het serveren met koriander. Eet het kaneelstokje en de kardemomzaden niet op:P
___________________________________________________________

Tabouleh met tomaat, komkommer en tonijn
Salades, Hoofdgerecht, 4 personen, Slank, Wereldkeuken

IngrediŽnten
250 gram bulghur
4 el olijfolie
1-2 el citroensap
1/4 tl komijnzaadjes
zout+peper
2 lenteuitjes
1 tl gemberwortel
2 tomaten
1/2 komkommer
1-2 el munt
2-3 el koriander
300 gram verse tonijn (zie ps)

Bereiden
Kook 250 gram bulghur volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Meng 4 el olijfolie, 1-2 el citroensap, 1/4 tl gekneusde komijnzaadjes en wat zout en peper. Roer deze dressing door de nog warme bulgur en laat alles samen afkoelen. Meng bulghur met 2 fijngesneden lenteuitjes, 1 tl fijngesneden gemberwortel, 2 tomaten in blokjes, 1/2 komkommer in blokjes, 1-2 el fijngesneden munt, 2-3 el fijngesneden koriander en 300 gram verse tonijn in blokjes.
ps. Tonijn hoort eigenlijk rauw, maar gebakken variant smaakt ook goed


Expert


Netherlands

Berichten - 27 juni 2017 :  14:02:00
Naar boven

Anastasia
Nieuw



Berichten 2

Berichten - 21 september 2013 :  07:09:44  Anastasia's profiel weergeven
Deze wil ik graag bewaren!
Naar boven

FrancisK
Nieuw



Berichten 10

Berichten - 22 mei 2015 :  14:33:18  FrancisK's profiel weergeven
Lekkere recepten! Binnenkort maar eens proberen:)
Naar boven

Voedingsforum
Expert


Netherlands

Berichten - 27 juni 2017 :  14:02:00
Naar boven
   Onderwerp Volgend onderwerp  
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
Ga naar:
 Image Forums 2001 Deze pagina is geladen in 0,06 seconden. Snitz Forums 2000
© 2017 Voedingsforum | Disclaimer | Boeken | Dieetnieuws | Contact | BMI | Top 10
Hosting by Seoptics | Benelinx | Calorieshop | Recepten | Voedingswaarde | Calorie | Dieet | Caloriedagboek | Koolhydraten |
RSS 2.0 | Google+