Het forum over voeding, dieten en gezondheid
Het forum over voeding, dieten en gezondheid
Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoek | Help
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
 
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?
** LET OP: lees dit ** | *** Voedingswaardetabel App Voor iPhone of Android ***
 

Heb je onze nieuwe website al bekeken? Neem eens een kijkje op Calorieshop


 Alle forums
 Voeding, diëten & gezondheid
 Dieten
 histamine-beperkt
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
Volgende pagina
Auteur Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp
Pagina: van 2

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 26 januari 2009 :  21:15:29  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
hallo! eigenlijk is dit een berichtje aan robjee...ik sprong een (groot) gat in de lucht toen ik las dat je dietist bent! kan ik jou een vraagje stellen?
Ik moet omwille van verschillende allergieen en kruisreacties het histamine-beperkt dieet volgen, maar mag ook geen groenten en fruit. Heb ook een te hoog cholesterolgehalte. Ik contacteerde een dietist maar het was alsof ze voor het eerst hoorde over histamine, benzoaten en salicylaten. Ik kreeg alleen algemene informatie over cholesterol. Ben zowat ontgoocheld weggegaan.... Mijn arts zei me dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Fruiten en groenten zouden mij meer slecht dan goed doen. Mijn bloed wordt regelmatig gecontroleerd (op vit B12, foliumzuur ed.) en tot nu toe is alles prima. Wat zijn jouw bedenkingen of opmerkingen hierbij? alvast héél hartelijk dank. Hermine.

Calorieshop producten

Meer Calorieshop producten | Ga direct naar Calorieshop


Expert


Netherlands

Berichten - 27 november 2014 :  12:28:41
Calorieshop - Dieet Pro Eiwit Shake Dieet
Naar boven

Robjee
Moderator

Berichten 1086

Berichten - 26 januari 2009 :  23:24:33  Robjee's profiel weergeven  Bezoek Robjee's homepageRobjee
Citaat:
kan ik jou een vraagje stellen?

Ja hoor!
Citaat:
Ik moet omwille van verschillende allergieen en kruisreacties het histamine-beperkt dieet volgen, maar mag ook geen groenten en fruit.

Een erg lastige casus waarop ik geen duidelijk antwoord kan geven hier op het forum. Het is belangrijk om er goed met een desundige naar te kijken zodat niet onnodig voedingsmiddelen gemeden worden!

Voedselallergien en -intoleranties zijn erg complex. Zowel wat betreft de diagnose als wel de praktische behandeling.
Naar ik aanneem ben je op de hoogte waarom je moet letten op de histamine-inname. Een korte uitleg:
Histamine is een biogeen amine die in eiwitrijke voeding terug te vinden is ((varkens)vlees en vis) en in voedingsmiddelen waarbij gebruik is gemaakt van bacterien of gisten (kaas, wijn, zuurkool, vleeswaren, bier etc.). Biogene aminen (waaronder histamine) worden gevormd tijdens de stofwisseling van micro-organismen.
Histamine is ook terug te vinden in het bloed waarna het vervolgens verschillende functies vervult (neurotransmitter, betrokken bij het afweersysteem).
Het lichaam kent verschillende mechanismen om ervoor te zorgen dat er niet teveel histamine in het bloed komt. Dit kan namelijk zorgen voor een uitgebreid scale aan klachten.
Slechts 40% van de histamine die binnenkrijgen komt in de bloedbaan terecht. De overige 60% wordt door het darmslijmvlies gebonden en onschadelijk gemaakt.
Normaal heeft het lichaam voor deze afbraak een enzym (DAO) dat ervoor zorgt dat een teveel aan histamine verdwijnt. Bij mensen die intolerant zijn voor histamine werkt dit enzym minder goed waardoor er een lek ontstaat. Zo kan er teveel histamine in de bloedbaan komen.
Voor deze mensen is de oplossing om voedingsmiddelen te eten die niet veel histamine bevatten en voedingsmiddelen te beperken die de productie van histamine in het lichaam stimuleren. Vis bevat een ander biogeen amine die het effect van histamine versterkt en alcohol heeft een remmende werking op de afbraak ervan.

Een praktisch advies is moeilijk te geven omdat de hoeveelheid histamine die nog verdragen wordt per individu anders is.
Het is daarom verstandig om een lijst te hebben met voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine en vervolgens een voedingsdagboekje bij te houden.
Vervolgens kun je opschrijven wanneer klachten ontstaan, wanneer ze beginnen en eindigen, en welke klachten dat zijn. Laat er dan een deskundige naar kijken die thuis is op dit gebied.
Ook is het verstandig om andere allergieen of intoleranties uit te sluiten indien dit mogelijk is. Het is vaak erg lastig om de oorzaak te vinden van bepaalde veel voorkomende klachten.

Jouw situatie wordt echter nog lastiger doordat je meerdere allergieen zegt te hebben. Hoe is dit gediagnosticeerd? Dubbelblinde provocatietest?
Je komt het echter regelmatig tegen dat mensen voor meerdere voedingsmiddelen allergisch zijn door een aanwezige kruisreactie zoals je al vermelde.
De praktijk leert wel dat veel mensen die zeggen ergens allergisch voor te zijn dit niet wordt bevestigd met de dubbelblinde provocatietest (gouden standaard). Daarmee wil ik niet zeggen dat je geen allergieen hebt, maar die opmerking wilde ik nog even erbij maken.

Helaas kan ik verder van hieruit weinig praktische informatie geven. Wat betreft de intolerantie (waardoor vervolgens een allergie zich kan ontwikkelen) voor histamine hoef je zeker niet al het groente en fruit te laten staan.
Wel kan het zijn dat je door andere allergieen en kruisreacties beperkt bent in het eten van bepaalde groente en fruit. Dat je ze allemaal niet meer zou mogen eten lijkt mij overdreven.

Citaat:
Ik contacteerde een dietist maar het was alsof ze voor het eerst hoorde over histamine, benzoaten en salicylaten.

Dat verbaast mij niets. Het is iets wat erg weinig voorkomt in de gemiddelde dietistenpraktijk.
Ik heb ook nog even wat opzoekwerk verricht om je de juiste informatie te kunnen geven.
Wat ik wel vind is dat ze dat eerlijk moet zeggen en je dan moet doorsturen naar een collega die daar meer ervaring mee heeft. Dat is geen schande.

Citaat:
Fruiten en groenten zouden mij meer slecht dan goed doen. Mijn bloed wordt regelmatig gecontroleerd (op vit B12, foliumzuur ed.) en tot nu toe is alles prima.

Ik neem aan dat ook histamine daarin meegenomen word. Heb je geen lichamelijke klachten want die treden eigenlijk altijd wel op bij een allergische reactie of intolerantie.

Eventueel kun je hier verder lezen:

Overzichtsartikel met onder andere voedingsmiddelen rijk aan histamine, voedingsmiddelen die histamine vrijmaken, diagnose van histamine-intolerantie etc. (Engels)
http://www.ajcn.org/cgi/reprint/85/5/1185

Over voedselallergieen en -intoleranties.
http://www.bol.com/nl/p/boeken/eetwaar-eetbaar/1001004001728224/index.html

Voedselallergieen en kruisreacties bij voedingsmiddelen met diverse chacklisten.
http://webshop.voedingscentrum.nl/webshop/artikeldetail.aspx

Hopelijk kun je iets met deze informatie.

www.overvoedingengezondheid.nl voor informatie over voeding en gezondheid!
Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 27 januari 2009 :  19:50:55  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
Dank je wel, Robjee, voor je directe en uitgebreide commentaar! Het boek van J. Kamsteeg heb ik al helemaal uitgeplozen en op verschillende sites heb ik inderdaad ook al de werking en interacties van histamine een beetje leren begrijpen. Ik heb inderdaad een hele waaier aan klachten (die rechtstreeks, onrechtstreeks, direct of indirect naar voor komen) maar omwille van mijn werkomstandigheden kan ik niet zonder medicatie de deur uit. Voor het eliminatiedieet is het juist belangrijk dat je zonder invloed van anti-histaminica een juist beeld van de klachten krijgt, zodat je weet waar de oorzaak ligt...maar door mijn medicatiegebruik krijg ik een vertekend beeld! (Ja, zelfs mét medicatie heb ik nog -in mindere mate- klachten..)
Ik neem dagelijks aerius, 2x symbicort, 2x nasonex, en livostin-druppels als de jeuk aan ogen té erg is. Zelfs hiermee krijg ik afwisselend af en toe astma, exceem, galbulten, diarree, migraine, vochtophopingen in handen en voeten, rugpijn (schijnt ook van vocht tussen de wervels te zijn?) en ben voortdurend aan het niezen en snotteren.....Dit is niet echt levensbedreigend natuurlijk en er zijn dingen die véél en véél erger zijn, maar het maakt het leven niet aangenaam! Ik wil er wel leren mee omgaan, maar mits de juiste voeding en ik ben er nog niet uit wat voor mij dan wel de juiste voeding is, want ik kan het eliminatiedieet niet ten volle uittesten....al van een vicieuze cirkel gehoord?.... dank alvast om mijn probleem te erkennen en het niet af te schilderen -zoals zovelen- als psychosomatisch! Hermine.
Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 27 januari 2009 :  20:08:32  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
o ja, hoe dit is gediagnosticeerd?.. hooikoorts, hond en kat waren overduidelijk en behoefde eigenlijk geen test. Bloemen waren voor mij altijd al een vergiftigd geschenk. Van wortel, banaan, rauwe bloemkool krijg ik direct een opgezwollen tong en dito lippen. Deze zaken vermeed ik veel langer en kreeg van de huisarts vervolgens ceterizine, zyrtec en later xyzall als middeltje om dagelijks te nemen. Ondertussen is het aerius geworden. Ik werd pas écht ongerust toen ik ook een opgezwollen tong kreeg van een boterham met honing. De huisarts deed een bloedtest en een dermatoloog deed een krasjestest waardoor er eigenlijk een bevestiging kwam van wat al geweten was. Omdat een te hoog cholesterolgehalte mij toch wat angstig maakte, heb ik zelf een dietiste gecontacteerd voor wat meer uitleg, helaas kon ze die mij niet geven. Ben dan op ontdekkingstocht gegaan op internet en heb alle beetjes zowat gebundeld.... Ik hoop nog veel bij te leren en daar de juiste conclusies uit te trekken...
Naar boven

Robjee
Moderator

Berichten 1086

Berichten - 27 januari 2009 :  20:20:32  Robjee's profiel weergeven  Bezoek Robjee's homepageRobjee
Citaat:
dank alvast om mijn probleem te erkennen en het niet af te schilderen -zoals zovelen- als psychosomatisch!

Het zijn problemen die vaker voorkomen en toch echt bestaan. Het kan iemands leven behoorlijk overhoop zetten omdat we een aantal keren per dag eten.
Dit probleem afdoen als psychosomatisch lijkt mij ingegeven door een gebrek aan kennis.

Naast de histamine-intolerantie zeg je ook verschillende allergieen te hebben. Dat maakt het nog complexer als dat het al is.
Wanneer iemand voor een bepaald voedingsmiddel allergisch is, komt dit door een gedeelte van een eiwit (epitoop). Bepaalde voedingsmiddelen die familie van elkaar zijn (bijvoorbeeld de nachtschade familie) kunnen hetzelfde epitoop hebben waardoor een allergische reactie kan ontstaan (aardappel en tomaat).

Soms kan het helpen om het voedingsmiddel te bewerken waardoor het epitoop beschadigt waardoor er niet meer op gereageerd wordt. Bekend is de sterk allergenen appel Granny Smith. Appelmoes geeft vaak een minder sterke allergische reactie.
Verder gaat een allergie voor berkenpollen vaak gepaard met een voedselallergie.

Jouw probleem is denk ik één van de moeilijkse die een dietist kan tegenkomen. Naast de complexiteit en de moeizame zoektocht naar causaliteit komt het weinig voor waardoor ervaring van de dietist tekort schiet.

Je zou een eliminatiedieet kunnen toepassen met medicatie, hoewel dit minder ideaal is.
Zo kun je mogelijk erachter komen welk voedingsmiddel herhaaldelijk klachten geeft. Het kan ook zijn dat dit niet gaat lukken omdat verschillende allergieen en een intolerantie door elkaar heen lopen.

Mijn advies is om een dietist te raadplegen die gespecialiseerd is hierin.
Op internet zijn deze wel te vinden.

Succes ermee!

www.overvoedingengezondheid.nl voor informatie over voeding en gezondheid!
Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 28 januari 2009 :  19:38:10  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
Robjee, hartelijk dank voor je reactie. Wanneer ik volgende keer op doktervisite ga, vraag ik mij beslist door te verwijzen naar een dietist die gespecialiseerd is in deze materie. Ik zal niet nalaten hier een berichtje na te laten met mijn bevindingen. Er zijn wellicht nog mensen die hiermee geholpen kunnen worden! Groeten, Hermine.
Naar boven

mboetje
Nieuw

Berichten 1

Berichten - 23 april 2009 :  11:55:08  mboetje's profiel weergeven  Bezoek mboetje's homepagemboetje
Hallo Hermine,
ben je al verder gekomen.
Ik zag toevallig je berichtje en ik zelf zit met net zoiets. Het probleem bij mij is dat ik niet weet waar ik allergisch/intolerant voor ben. Er is nu een vermoeden van een histamine intolerantie.
Ik weet alleen dat het met de voeding te maken heeft en dat ik anafalactisch reageer.
Ik loop op dit moment bij een allergoloog in het maxima medisch centrum te eindhoven. Daar zitten ook dietisten die veel weten van het histamine verhaal.
Misschien heb je daar iets aan.
Groetjes,
Monique
Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 23 april 2009 :  22:02:01  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
hallo!
nee, ben nog niet verder geraakt in mn zoektocht... heb ondertussen een operatie moeten ondergaan die ernstiger en dringender was. ik blijf nog altijd het strikt beperkte eliminatiedieet volgen, werkelijk alleen de basis, zonder enige toevoeging van een ander levensmiddel. het is monotoon en moeilijk vol te houden. de rijstwafels die ik al oppeuzelde om toch maar op iets te kunnen knabbelen, zijn niet meer te tellen! (ik haal ze dan ook in verschillende winkels omdat ik ze niet massaal over de toonbank durf te schuiven! hihi!...)
volgende maand volgt een nieuwe controle ivm de operatie en daarna wil ik me weer concentreren op histamine; er moet uiteindelijk toch iets op gevonden worden, mn sociale leven lijdt er onder en ik heb de neiging mij af te zonderen, wat niet de bedoeling kan zijn!..
alle bijkomende tips en bemerkingen lees ik met héél veel aandacht!
Hermine

Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 23 april 2009 :  22:07:10  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
oei, nog dit :
ik woon in belgie... is er niet iemand op de hoogte van een allergoloog, of histamine-deskundige, hier in belgie? is hier niemand in behandeling of is er iemand die zo'n dokter of dietist kan aanbevelen? mijn huisarts lijkt zich niet te haasten om mij door te sturen naar iemand die meer gespecialiseerd is, en ik ken eigenlijk niet veel van ziekenhuizen...
alvast bedankt!
Hermine
Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 03 juni 2009 :  19:35:45  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
Voor de lezers van dit topic : mijn verhaal krijgt eindelijk een vervolg!
Ondertussen ben ik door de huisarts doorverwezen naar het UZ Gasthuisberg in Leuven. Bij een eerste kennismakingsgesprek kwamen de voorgeschiedenis en de huidige problemen aan bod. Hun advies is toch om het eliminatiedieet verder aan te houden, deze keer mét de medicatie (waar ik niet zonder kan). Om zo geleidelijk aan mijn dieet te kunnen uitbouwen. De anti-histaminica zouden het correcte resultaat wel beinvloeden. Maar toch zou ik van verschillende voedingsmiddelen waar ik niet allergisch, doch intolerant op reageer, een duidelijk beeld van 'last of geen last' van krijgen. De dokter zei me trouwens ook dat ik niet bang hoef te zijn van groenten of fruit waar ik allergisch op reageer; àls ik ze maar voldoende verhit vòòr gebruik!
Na het gesprek (de dokter en assistente waren oprecht geinteresseerd!) volgde nog een krasjestest op de rug. Een krasjestest expliciet ivm voeding. Daaruit kwam de verrassing dat ik geen tarwe en soja verdraag! Iets wat ik nog niet wist! De test kon niet volledig gedaan worden, wegens 'plaatsgebrek' op de rug.... Zo ga ik er volgende maand nog es naartoe voor de vervollediging van het onderzoek. Ondertussen houd ik een voedingsdagboek bij...
Wordt vervolgd.....
Naar boven

doornroosje
Nieuw

Belgium
Berichten 2

Berichten - 20 juni 2009 :  22:26:48  doornroosje's profiel weergeven  Bezoek doornroosje's homepagedoornroosje
Citaat:
volgende maand volgt een nieuwe controle ivm de operatie en daarna wil ik me weer concentreren op histamine; er moet uiteindelijk toch iets op gevonden worden, mn sociale leven lijdt er onder en ik heb de neiging mij af te zonderen, wat niet de bedoeling kan zijn!..


Ik heb al allergieën sinds mn 5e en laatste tijd is het serieus verergerd. Van de acute vorm naar de chronische. Heb twee maand geleden zelfs een anaphylactische shock gehad... ben daar serieus van geschrokken en nu natuurlijk zwaar op m'n hoede. Had er geen idee van dat een allergie levensbedreigend kon zijn. Ik slaap heel slecht en kom niet veel meer buiten ook. Psychisch heeft dit zo'n effect op mij, ben er constant mee bezig. En de oorzaak wordt maar niet gevonden, wat in veel gevallen zo is. En dan word je geclassificeerd onder "idiopathische netelroos" (=geen aanwijsbare oorzaak te vinden) Zucht.
Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 21 juni 2009 :  11:12:59  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
hallo!
ik kan je alleen de raad geven sterker te zijn dan je allergieen en nooit op te geven! vrijdagavond was ik uitgenodigd door vriendinnen er een 'vrouwenavondje' van te maken.... met een etentje...
ik had het er echt moeite mee om de stap te zetten. met loden schoenen ben ik vertrokken. het was écht ferm tégen mijn goesting....het zwaard van damocles hing mij boven het hoofd...
maar vriendinnen zijn op de hoogte van wat ik meemaak. en begrijpen dit ook. ze kijken er niet van op als ik een glas water vraag voor aperitief. enkel koffie drink als dessert. hoofdgerecht ligt mij anders : ik nam met een bang hartje toch friet en steak natuur. ik had mij alvast nog extra gewapend met immodium en motilium. het werd een gezellige avond en we hebben heel wat gelachen!
vandaag stond ik op met uitslag en jeuk; uitslag over mijn hele gezicht, hals en borststreek. net alsof een zwerm muggen mij heeft overrompeld! ik zie er niet uit! het wordt dus een dagje tussen mijn vier muren, en hoop dat niemand aan de deur komt kloppen....
de oorzaak die ik kan bedenken is het frituurvet, de bakboter, de peper, of wellicht de voorgebakken of zelfs diepgevroren frieten?.... dr is altijd wel iets wat verboden is...
geef de moed niet op! het blijft constant op je hoede zijn en héél erg opletten, maar je leeft maar één keer en een beetje quality-time geeft je een extra stimulans om positief in het leven te staan!


Naar boven

doornroosje
Nieuw

Belgium
Berichten 2

Berichten - 21 juni 2009 :  19:48:32  doornroosje's profiel weergeven  Bezoek doornroosje's homepagedoornroosje
Moest het enkel die netelroos zijn, zou ik er nog mee kunnen leven enigszins. Maar ik loop blijkbaar het zeldzame risico op anaphylactische shock en ben zo bang voor de volgende keer. Van mij heeft de oorzaak in elk geval niks te maken met voedsel, anders zou ik dat met plezier laten staan :-) Ik word het gewoon beu om nu al twee maand en half aan een stuk met jeuk rond te lopen, opgezwollen keel en tong en dit terwijl ik drie pillen neem per dag (die me trouwens veel geld kosten). Momenteel worden er bloedonderzoeken gedaan om eventuele autoimmuunziektes uit te sluiten. Kan ik je anders privé contacteren op de site hier?

groetjes
Naar boven

Lonni
Nieuw



Netherlands
Berichten 3

Berichten - 28 juni 2009 :  16:19:03  Lonni's profiel weergeven  Bezoek Lonni's homepageLonni
Hallo alemaal,
Ik ben nu zo'n 3 weken begonnen met het histamine vrije dieet, erg moeilijk vol te houden als je het mij vraagt. Ben al op verschillende sites geweest maar de meeste vertellen wel welke groenten je niet mag en niet welke er wel mogen. Ik ben nu opzoek naar gerechten die ik wel klaar kan maken en ook mag eten. Wat eten jullie zoal als avondeten/diner? Het enige wat ik nu sávond eet is sla met komkommer, wortel (veel wortels eet ik) en en ei (maar deze mag volgens het dieet niet?) en Zalm en kip. Hebben julie nog tips en grerechten vor mij die ik wel mag eten??

Nog een prettige zondag en veel succes allemaal

Groetjes Lonneke
Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 29 juni 2009 :  14:05:39  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
hallo!
ik weet niet of zalm wel goed is eigenlijk... ik zou opteren voor kalkoen, kip, witte vis en af en toe een biefstuk. gekookte of gebakken aardappelen, rijst, noedels, couscous en puree (maar dan zonder peper en nootmuskaat) zijn altijd mogelijk (als je geen tarwe-allergie of glutenintolerantie hebt!) met frieten zou ik toch wel opletten : alleen de 'zelfgemaakte' zijn aan te raden. ook frituurolie is niet voor iedereen geschikt; maisolie lijkt mij in dit geval beter..ook ei is niet altijd een mooi alternatief: eiwit bevat veel histamine als het niet goed doorbakken is en eigenlijk bevat eidooier veel cholesterol. en aangezien ik alleen echte boereboter verdraag, moet ik uiteraard wat op cholesterol letten....ikzelf eet nooit zomaar ei. dit reserveer ik voor de zelfgemaakte cake (1/4 zelfrijzende bloem, 1/4 boter, 1/4 suiker, 4 eieren). dit is handiger om mee te nemen als tussendoortje of als je ergens op bezoek gaat en zo de aangeboden taart beleefd moet weigeren.... hihi..
qua groenten durf ook ik bijna niks proberen. gekookte wortelen, gekookte bloemkool, gestoofd witloof, en zelfgemaakte appelmoes zijn favoriet. (rauw kan ik sowieso niks!)...
hopelijk geraak je hiermee al wat verder op weg? wellicht komen er nog andere reacties want je bent hier heus niet alleen met dat probleem!
groetjes,
Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 29 juni 2009 :  14:41:07  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
@ doornroosje,
als er allergieen van je 5jaar zijn, hoe is dit dan bepaald geweest? dan weet je toch duidelijk waar je allergisch voor bent? dan kan je toch ook een anafylaxische shock voorkomen?... ikzelf eet niks rauw wat de kans op een shock voor mij serieus verkleint!
ook angst en stress en slaaptekort zijn heel erg bepalend hierin. een shock komt toch niet zomaar uit de lucht gevallen? er moet toch ergens een aanleiding voor zijn...heb je nog nooit een dagboek bijgehouden waarin je noteert hoe je je voelt, wat voor inspanningen je gedaan hebt, wat je die dag gegeten hebt, hoelang en wat de kwaliteit van je nachtje slaap was?... ergens moet er toch iets zijn in jouw dagelijkse leven wat jou verontrust en in shock sleept!
hopelijk zijn er nog lezers die hun bevindingen hier noteren: alle tips kunnen nuttig zijn..
groetjes
Naar boven

Lonni
Nieuw



Netherlands
Berichten 3

Berichten - 30 juni 2009 :  17:40:32  Lonni's profiel weergeven  Bezoek Lonni's homepageLonni
Citaat:
hallo!
ik weet niet of zalm wel goed is eigenlijk... ik zou opteren voor kalkoen, kip, witte vis en af en toe een biefstuk. gekookte of gebakken aardappelen, rijst, noedels, couscous en puree (maar dan zonder peper en nootmuskaat) zijn altijd mogelijk (als je geen tarwe-allergie of glutenintolerantie hebt!) met frieten zou ik toch wel opletten : alleen de 'zelfgemaakte' zijn aan te raden. ook frituurolie is niet voor iedereen geschikt; maisolie lijkt mij in dit geval beter..ook ei is niet altijd een mooi alternatief: eiwit bevat veel histamine als het niet goed doorbakken is en eigenlijk bevat eidooier veel cholesterol. en aangezien ik alleen echte boereboter verdraag, moet ik uiteraard wat op cholesterol letten....ikzelf eet nooit zomaar ei. dit reserveer ik voor de zelfgemaakte cake (1/4 zelfrijzende bloem, 1/4 boter, 1/4 suiker, 4 eieren). dit is handiger om mee te nemen als tussendoortje of als je ergens op bezoek gaat en zo de aangeboden taart beleefd moet weigeren.... hihi..
qua groenten durf ook ik bijna niks proberen. gekookte wortelen, gekookte bloemkool, gestoofd witloof, en zelfgemaakte appelmoes zijn favoriet. (rauw kan ik sowieso niks!)...
hopelijk geraak je hiermee al wat verder op weg? wellicht komen er nog andere reacties want je bent hier heus niet alleen met dat probleem!
groetjes,
Geplaatst door hermine


Ontzettend bedankt Hermine, hier heb ik wel wat aan. Wat eet jij zoal op brood dan, ik mag namelijk alleen maar Jonge kaas en voor de rest ben ik er nog niet achter wat er nog meer is. Helaas mag ik geen kool soorten (dus ook geen bloemkool) En ik eet momenteel erg veel sla, appel en peer. Hopelijk zijn er nog meer mensen met goede/leuke tips i.v.m het histamine vrije dieet. Graag hoor ik wat jullie zoal eten (als ontbijt beleg voor op brood en kunch en diner)?

Groetjes Lonneke
Naar boven

Lonni
Nieuw



Netherlands
Berichten 3

Berichten - 30 juni 2009 :  17:48:08  Lonni's profiel weergeven  Bezoek Lonni's homepageLonni
Citaat:
hallo!
ik weet niet of zalm wel goed is eigenlijk... ik zou opteren voor kalkoen, kip, witte vis en af en toe een biefstuk. gekookte of gebakken aardappelen, rijst, noedels, couscous en puree (maar dan zonder peper en nootmuskaat) zijn altijd mogelijk (als je geen tarwe-allergie of glutenintolerantie hebt!) met frieten zou ik toch wel opletten : alleen de 'zelfgemaakte' zijn aan te raden. ook frituurolie is niet voor iedereen geschikt; maisolie lijkt mij in dit geval beter..ook ei is niet altijd een mooi alternatief: eiwit bevat veel histamine als het niet goed doorbakken is en eigenlijk bevat eidooier veel cholesterol. en aangezien ik alleen echte boereboter verdraag, moet ik uiteraard wat op cholesterol letten....ikzelf eet nooit zomaar ei. dit reserveer ik voor de zelfgemaakte cake (1/4 zelfrijzende bloem, 1/4 boter, 1/4 suiker, 4 eieren). dit is handiger om mee te nemen als tussendoortje of als je ergens op bezoek gaat en zo de aangeboden taart beleefd moet weigeren.... hihi..
qua groenten durf ook ik bijna niks proberen. gekookte wortelen, gekookte bloemkool, gestoofd witloof, en zelfgemaakte appelmoes zijn favoriet. (rauw kan ik sowieso niks!)...
hopelijk geraak je hiermee al wat verder op weg? wellicht komen er nog andere reacties want je bent hier heus niet alleen met dat probleem!
groetjes,
Geplaatst door hermine


Ontzettend bedank Hermine, ik ben al weer een beetje op weg gehopen. Zelf eet ik alleen nog sla, komkomer en op brood doe ik jonge kaas. Wat doe jij zoal op brood. Helaas mag ik geen koolsoorten(dus ook geen bloemkool) En als fruit eet ik alleen appels en peren. Misschien zijn er nog meer tips voor het koken van histaminevrij eten? Graag hoor ik die van jullie, het word namelijk zo één tooning alleen maar sla en aardappels als avondeten.

Groetjes lonneke
Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 27 juli 2009 :  22:02:02  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
hallo!
hier ben ik nog es....het begint toch wel dramatisch te worden ondertussen. Vandaag kreeg ik te horen ook allergisch te reageren op wortel en tomaat, dit niet alleen op de rauwe versie maar ook als ze gekookt zijn;dus voor mij nooit geen van beide meer.
Daarnaast ook een uitgesproken reactie op aardappel. Het wordt dus dagelijks een portie rijst, maar dat kan geen probleem zijn want verschillende miljoenen mensen leven van rijst alleen!.. Naast tarwe (wat vorige keer al naar voor kwam) en soja is nu ook rogge bewezen.. toch heel wat produkten die in het dagelijkse dieet voorkomen. Dit zijn zowat de belangrijkste zaken die vandaag naar voor kwamen. Voor een meer gedetailleerd verslag van àlle resultaten moet ik mij wenden tot de huisarts. En dan horen jullie dit natuurlijk ook van mij!
Ik leef nu op boekweitcracottes met boter en een glas magere melk voor ontbijt. Middagmaal wordt rijst met kip of kalkoen of een enkele keer biefstuk of gebakken ei.
Voor vieruurtje neem ik dan maar maiskoekjes of zelfgemaakte rijstgriesmeelpudding met niet-geraffineerde rietsuiker. 's Avonds wordt het kamutbrood met kaas en magere melk of boekweitpannenkoeken of een portie rijst met appelmoes. Als knabbeldingetje voor 's avonds voorzie ik rijstwafels.....
Iemand andere suggesties?...Het wordt een kwestie van overleven....
Hermine

Naar boven

hermine
Nieuw

Berichten 43

Berichten - 09 augustus 2009 :  09:59:24  hermine's profiel weergeven  Bezoek hermine's homepagehermine
hallo!
mocht Robjee (de dietist) dit lezen of iemand anders die het aan de lijve ondervonden heeft?..wat als je met een tarwe- en rogge-allergie een alternatief voor brood zoekt?
ik nam tot nu toe boekweitcracottes, boekweitpannenkoeken en kamutbrood. nu heb ik gelezen dat kamut net zoals spelt een variant is van tarwe en dus ook niet bruikbaar is in een tarwevrij dieet!
wat mag ik daar nu van geloven?? betekent dat dan ook dat haver verkeerd is?.. straks durf ik nog alleen rijst te eten...
Naar boven

Robjee
Moderator

Berichten 1086

Berichten - 09 augustus 2009 :  13:07:48  Robjee's profiel weergeven  Bezoek Robjee's homepageRobjee
Citaat:
nu heb ik gelezen dat kamut net zoals spelt een variant is van tarwe en dus ook niet bruikbaar is in een tarwevrij dieet!
wat mag ik daar nu van geloven?? betekent dat dan ook dat haver verkeerd is?.. straks durf ik nog alleen rijst te eten...

Kamut valt inderdaad onder de producten die gluten bevatten.
Haver als zodanig bevat geen gluten, maar daarmee moet men in de praktijk wel voorzichtig mee zijn. In de fabriek vindt namelijk contaminatie plaats met glutenbevattende graansoorten. Hierdoor wordt haver niet geadviseerd aan coeliakie-patienten.

Het gaat er echter om dat je geen last ervan ondervind. Wanneer je geen problemen hebt met het eten van kamutbrood zie ik geen reden om dat weg te laten.

Is de diagnose gesteld middels een bloedtest en biopsie?
Zijn de andere allergieën en de voedingsmiddelen die je vermijd op objectieve wijze vastgesteld?
Bij een voedselallergie is het moeilijk om een causale relatie aan te tonen. Wanneer een klacht gelijktijdig optreedt met het eten van een bepaald voedingsmiddel wil dat nog niet zeggen dat dat voedingmiddel ook de veroorzaker is van die klacht. Wanneer hier vanuit wordt gegaan bestaat de kans dat er onnodig voedingsmiddelen vermeden worden.

Informatie over coeliakie en voedingsmiddelen di daarvoor geschikt zijn:

http://www.glutenvrij.nl/uploaded/FILES/03_NCVvakantie/3.14%20Nederlands.pdf
http://www.vwa.nl/cdlpub/servlet/CDLServlet?p_file_id=29402

www.overvoedingengezondheid.nl voor informatie over voeding en gezondheid!
Naar boven

Voedingsforum
Expert


Netherlands

Berichten - 27 november 2014 :  12:28:41
    

Calorieshop producten

Meer Calorieshop producten | Ga direct naar Calorieshop
Naar boven
Pagina: van 2 Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  
Volgende pagina
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
Ga naar:
 Image Forums 2001 Deze pagina is geladen in 0.59 seconden. Snitz Forums 2000
© 2014 Voedingsforum | Disclaimer | Boeken | Dieetnieuws | Contact | BMI | Top 10
Hosting by Seoptics | Benelinx | Protislank | Recepten | Voedingswaarde | Calorie | Dieet | Caloriedagboek | Koolhydraten |
RSS 2.0 | Google+

© Calorielijst.nl - Calorien Tellen

© Koolhydratentabel.nl

© Voedingswaardetabel.nl